tiistai 22. lokakuuta 2013

EI VAIN RITAREILLE

Mielenkiintoni Pyöreän pöydän keskusteluihin (Round Table) heräsi, kun luin Eastway2:n projektipäällikkö Riikka Dillströmin reissutiedotuksia Pietariin.  Riikka ja Kati Torniainen ovat menossa marraskuulla Pietariin Suomi-talolle Pyöreän pöydän keskusteluun. Pietarissa viimeviikolla osui käteeni The St. Petersburg Timesin numero, jossa oli hyvä artikkeli menetelmästä. Menetelmä näkyy olevan käytössä eri aloilla niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla ja hyvin suosittu Venäjällä.

Kuningas Arthurin ajoista on vierähtänyt vuosi jos toinenkin, mutta hänen käyttämänsä Pyöreän pöydän menetelmä näyttää olevan nykyaikaa. Legendan mukaan kuningas Arthur valitsi tämän menetelmän neuvostolleen jotta yksikään ritareista ei vaikuttaisi muita tärkeämmältä. Menetelmää käytetään tänä päivänä monilla aloilla, esimerkiksi projektimaailmassa. Pyöreän pöydän menetelmä on luonteeltaan työpajoja strategisempi. Se voidaan toteuttaa ohjatuissa ryhmissä tai koota keskustelijat varta vasten keskustelua varten. 

Keskeistä on idea tasavertaisesta osallistumisen mahdollisuudesta eikä se onko pöytä todellakin pyöreä vai suorakaiteen muotoinen. Yksi menetelmän suurimmista eduista on, että se tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskittää keskustelu järjestäjän toivoman aiheen ympärille. Tavoitteena on, että keskustelun vetäjä saa tietyltä kohderyhmältä tietoa ja kokemuksia valitusta aiheesta. Keskustelijat pääsevät kertomaan näkemyksistään ja kuulevat muiden ajatuksia asioista.

Pyöreän pöydän menetelmää pidetään tehokkaana menetelmänä rakennettaessa yhteistä ymmärrystä aiheesta. Keskustelu ei vie paljoa aikaa eikä resursseja, mutta voi viedä asiaa tehokkaasti eteenpäin.  Menetelmää voi käyttää myös pidempänä keskustelujen sarjoina tai osana suurempaa teemakokonaisuutta.


Pyöreän pöydän keskusteluaihe ja keskustelijat

Pyöreän pöydän keskustelun suunnittelu alkaa aiheen muotoilulla – kuinka aihe alussa esitellään – ja jatkuu suunnittelemalla kuinka tilaisuuden jälkeen huolehditaan asian etenemisestä (follow-up).  Keskusteluun nostettavan aiheen on hyvä olla ajankohtainen ja kiinnostaa mahdollisimman monia olematta kuitenkaan liian populistinen tosissaanotettavaksi. Toinen tärkeä asia on osallistujien valinta. Heidän on hyvä olla alan aisantuntijoita. Sopiva Pyöreässä pöydässä keskustelevien määrä on 4-8 henkilöä.


Pyöreän pöydän keskustelun eteneminen

Pyöreän pöydän keskustelu on vuorovaikutteisista keskustelumenetelmistä vähiten strukturoitu. Se vaatii kuitenkin jonkun vetäjäksi, herättelemään keskustelua ja pitämään sen liikkeessä ja sovitussa aiheessa eikä myöskään liikaa jonkun yksittäisen keskustelijan mielenkiinnon kohteessa. Vetäjä pyrkii huolehtimaan siitä, että kaikki saavat puheenvuoron. Keskustelun vetäjän on hyvä olla arvostettu aihealueen tuntija ja hieman showman.  Keskusteluun virittymisessä tai sen aikana voidaan tehdä toiminnallisia tehtäviä esim. tarralappuäänestyksiä. Keskustelun vetäjä tai ”sihteeri” kirjaa ylös keskustelussa tulleita ajatuksia.  Pöydässä on hyvä olla virvokkeita ja vapaamuotoistakin seurustelua voi olla mukana.

Yleisö

Pyöreän pöydän keskustelu voidaan järjestää niin, että tilaisuuteen osallistuvat vain keskustelijat. Keskustelutilaisuuteen voidaan kutsua myös keskustelua seuraavaa yleisöä. Yleisö on hyvä kuitenkin pitää pienehkönä, jotta liian suuri seuraajajoukko ei tyrehdytä keskustelua. Yleisöön voidaan kutsua myös median edustajia.

Syntyisiköhän tästä ”lonkalta vedetystä” esimerkkikutsusta mielenkiintoinen tilaisuus? Menisikö asia eteenpäin? Ketä sinä kutsuisit?

 


10.11.2013
Pyöreän pöydän keskustelu: ”Uuden EU-ohjelmakauden antamat mahdollisuudet Esedun kehittämisessä”

Keskustelun tavoite: tuoda esille ajankohtaista tietoa uuden ohjelmakauden keskeisistä teemoista ja Esedun kehittämisen painopistealueista EU-tuella.

Keskusteluaiheet:
  • Painopistealueet
  • Esedun kehittämistarpeet
  • Rahoitusmallit
Pyöreän pöydän keskusteluun kutsutut:  Aaaaa Beeee, Ceee Deee, Eeee Fffff,  Hoooo Iiiii,  Jiii Koooo, Ällll Ämmmm, Ooooo Peeee

Paikka: Hankepalvelut, Raviradantie 4-8.



Pyöreän pöydän keskustelu voidaan järjestää myös webinaarina (webinar, lyhennys termistä Web-based seminar. Web conferencing).


Tällaisin ajatuksin työpöydän ääreltä, hiljaisesta talosta,
Eija-Riitta Ikonen
Projektipäällikkö
GATE-projekti 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti