keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Suunnitelma on hyvä, on vain toimittava sen mukaisesti




Projektipäällikön työ on helppoa, ainakin teoriassa.  Ohjenuorana toimivat hankesuunnitelma ja –päätös, joissa kerrotaan mitä tulee tehdä, missä aikataulussa ja paljon rahaa on käytettävissä. Riittää siis, että seuraa valmiiksi laadittua käsikirjoitusta.

Ikävä kyllä parhaassakin suunnitelmassa on epävarmuustekijöitä. Yleensä niitä sanotaan ihmisiksi. On opiskelijoita, opettajia, työelämän edustajia, johtoa, oppilaitosverkostoa ja jopa ulkomaisia kumppaneita. Vaikka papereiden pyörittely ja tietokoneen näpyttely oman työpisteen turvassa olisi kuinka mukavaa, joutuu projektipäällikkö yllättävän usein maastoutumaan kentälle selvittämään mitä ihmisten päässä oikein liikkuu ja millaisessa todellisuudessa he elävät. 

Välillä hankepäämajan ja kentän välillä syntyy ristiriitoja ja yhteentörmäyksiä. Kuinka monta kertaa me hankekomentelijat olemmekaan miettineet, että miten vaikeaa voi niille oikeille ihmisille olla ymmärtää että ne tunnit pitää täyttää juuri tällaiselle lomakkeelle ja että niitä hankintoja ei voi aina tehdä sen mukaan mikä on heidän mielestään järkevintä ja helpointa. Ja että se EU-lippu pitää olla juuri oikein päin ja ne raportit palautettu juuri silloin kuin päämaja niitä tarvitsee. Suuret johtajatkin ovat välillä niin putkinäköisiä, etteivät ne ymmärrä että juuri tässä projektissa kehitetty loistava toimintatapa on otettava organisaatiossa käyttöön, maksoi mitä maksoi.

Onneksi yleensä hankehörhöt ja oikeat ihmiset toimivat kuitenkin yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi. Usein käsikirjoitus muuttuu matkan varrella ja tie päämäärään on mutkainen ja kuoppainen, mutta oikealla asenteella ja taistelutahdolla päästään hienoihin lopputuloksiin. 

Kirjoittanut Laura Kuismala, Upea - Esedun uudet opetusteknologiat -projektin (EAKR) projektipäällikkö, joka on ylpeä kaikista upeista Esedun opettajista, opiskelijoista, johtajista ja ennen kaikkea omasta hankepäämajasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti