tiistai 1. lokakuuta 2013

Verkostowoimaa!


Niin kulunut ja kliseinen käsite kuin verkosto onkin, niin siitä huolimatta siinä on woimaa ja se voimauttaa tekijöitään.

Vertaistuen ja yhteisöllisyyden tunteet jaettiin 19.-20.9.13 Savonlinnassa, kun Pohjois-Karjalan kuntayhtymän (myöhemmin tekstissä tuttavallisesti Joensuu) ja Stadin ammattiopiston (myöhemmin Helsinki) ja meidän joukot kohtasivat verkoston perustamisen merkeissä.

Joensuussa avoin ammattiopisto toimintaa on ollut jo vuodesta 2008 ja sen rinnalla on toiminut Ohjaamo, jossa nuoria on ohjattu koulutukseen, työelämään tai kuntoutukseen. Toiminta-alueena heillä on koko Pohjois-Karjala. Joensuu on toiminut katalysaattorina avoin ammattiopistotoiminnan juuruttamisessa valtakunnalliseksi toiminnaksi.

Helsingin kaupunki päätti viime vuonna käyttää 2 miljoonaa euroa juhlavuoden rahastostaan nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja varoilla perustettiin avoin ammattiopisto Stadin ammattiopistoon kesäkuussa 2013. Toiminta on hiljalleen käynnistynyt ja erilaisia toimintamalleja kehitetään.

Meidän rakas hankkeemme, Avoin ammattiopisto Etelä-Savossa, on puolestaan aloittanut 2011 ja saavuttanut mm. paikallisten viranomaisten luottamusta hyvällä ohjauksella ja yksilökohtaisilla opintojen räätälöinnillä. Olemme kehittäneet mm. prakticum-pajoja ja uravalmennusta.

Me, avoin ammattiopistoväki, teemme kaikki yhtäältä samanlaisia juttuja, mutta toisaalta erilaisia juttuja. Tämä on mielestäni verkostotyön ydin.

Keskeyttävän opiskelijan muotokuva on kohtuullisen samanlainen asuinpaikasta riippumatta. Tai kouluallergisen oireet eivät muutu geografisten olosuhteiden mukaan. Nuori voi kokea yhteiskunnallista osattomuutta  metropolin hälinässä tai Kainuun korpikuusten alla.

Ratkaisutkin tuntuvat olevan kohtuullisen samanlaisia. Tuomme esille keskusteluissa luottamuksen syntymisen tärkeyden, rinnalla kulkemisen ja oikeudenmukaisen kohtelun. Monet muutkin perusperiaatteet työssämme ovat samoja. Kohtaamme asiakkaat yksilöinä, toivomme heidän löytävän omat ratkaisunsa ja etenevän elämässään omien suunnitelmiensa mukaisesti.

Tämähän kuulostaa helpolta, eikö totta? Mutta olen vuosien varrella huomannut, ettei tällainen työskentelytapa ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Siihen tarvitaan ammattitaitoa, ammattitaitoa ja ammattitaitoa.

Syyskuussa perustetun avoin ammattiopisto- verkoston yksi keskeinen tavoite on vahvistaa toimijoiden osaamista. Opimme toisiltamme, siirrämme hyviä juttuja eteenpäin ja yritämme karttaa suden kuoppia. Yhdessä olemme myös enemmän, kun haluamme vaikuttaa asioihin.

Kannattaa kantaa kortensa kekoon, keko kasvaa korkeammaksi ja sieltä näemme kauemmaksi!


Yhteen hiileen puhaltaminen tuo tuloksia! Kuvan on ottanut Petri Liukkonen ja kuvauspaikka on Samin Artemia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti