tiistai 8. lokakuuta 2013

Taitajia ja skillsejä



Tiedättehän Skills Finlandin ja vuotuiset Taitaja-kilpailut? Venäjällä on vastaavasti Skills Russia, ja myös halu menestyä World Skillseissä. 

Taitaja on siis ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu, joka järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla, pääorganisaattorina järjestämisvastuussa aina jokin Suomen ammattioppilaitoksista. Skills Finland on organisaatio Suomen Taitaja-kilpailun takana. World Skills on joka toinen vuosi jossakin päin maailmaa järjestettävä ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu, jossa kunkin maan parhaista parhaimmat mittaavat osaamistaan oman maansa edustajina.

Venäjä on vuosi sitten liittynyt World Skillsin jäseneksi ja osallistui tämän vuoden heinäkuussa Leipzigissä ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuskilpailuihin. Tulos oli laiha, kuten aina juuri mukaan tulleella maalla. Mutta odottakaahan: Venäjällä on presidentti Putinin perustaman strategisten aloitteiden viraston johtamana ruvettu kehittämään ammatillista koulutusta, mikä nivoutuu yhteen World Skills -kilvoittelun kanssa.

Suomen ammatillinen koulutus ja Taitaja-kilpailusysteemi puolestaan on maailman mittakaavassa huippuluokkaa. Siksi Skills Russia teki lokakuun alussa vierailun Suomeen, tarkemmin sanottuna Eseduun ja Salpaukseen. Salpaushan on Taitaja 2014 -kilpailun pääjärjestäjä.

Venäläisiä kiinnostaa meidän järjestelmässämme mm. koulutuksen työelämäläheisyys, osaamisen arviointi sekä koulujen omat oppimisympäristöt. He haluavat tietää, miten olemme saaneet aikaan sen, että puolet nuoristamme hakeutuu peruskoulun jälkeen ammatilliseen koulutukseen ja puolet lukioon. Ja tietenkin ammattitaitokilpailuihin liittyvää osaamista janotaan. Venäjällä ammatillinen koulutus potee tällä hetkellä, valitettavasti, kovaa arvostuksen puutetta nuorten silmissä, vaikka samaan aikaan on tekijöistä pulaa sekä teknisillä että palvelualoilla. Korkeakoulutus on yhteiskunnan tarpeisiin nähden yliarvostettua.

Skills Russian väki oli vierailunsa jälkeen tyytyväistä kuulemaansa, näkemäänsä ja kokemaansa. "Haltioissaan", kuten jälkeenpäin palautteena kuulimme. "Perästä kuuluu", sanoivat. Se tuntui mukavalta. 

Skills Russia järjestää vuosittain useammatkin "taitaja"-kilpailut; Venäjän laajuisessa maassa ei yksien kansallisten mestaruuskilpailujen malli oikein toimi. Esedusta oli joukko kilpailuhenkisiä kehittäjiä toukokuussa seuraamassa kansallista kilpailua Toljatissa. Matka oli todella mielenkiintoinen ja informatiivinen! Menestyksekäs yhteistyö kun perustuu kumppanin tilanteen ja olosuhteiden tuntemukseen.


Tällä hetkellä emme pysty edes arvioimaan, mihin tämä johtaa. Tilanne on kutkuttava. Yritämme pitää teidät ajan tasalla, jos vauhdiltamme kykenemme. Pysykää kanavalla ja kyselkää tarvittaessa kuulumisia. Mielellämme kerromme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti